Despre HEMOFILIE

Ce este hemofilia?

Hemofilia este o boală înnăscută şi moştenită de la mama ce are la bază deficitul unui factor ce participă la închegarea sângelui: factorul (F) VIII sau IX.

În aproximativ 30% din cazuri, boala este sporadică, cu istoric familial negativ.

Hemofilia este o boală cronică (care durează viaţă întreagă…. citește mai departe

 

 


Ereditatea în hemofilie

Pentru a înţelege cum se transmite hemofilia trebuie să ştim că moştenim cu toţii de la părinţi, bunici sau străbunici culoarea ochilor, a părului, înălţimea pe care o avem, forma buzelor sau a degetelor etc. Toate fiind înscrise asemenea drumurilor pe o hartă pe cele 46 perechi de cromozomi ai omului.

Sexul copilului (băiat sau fată) este “hotărât” prin….. citește mai departe

 

 


Factorii de coagulare

Despre factorii de coagulare şi rolul lor în sistarea sângerării

Hemostaza este procesul biologic de protecţie a organismului împotriva hemoragiei şi a trombozei. Ea presupune un ansamblu complex de procese la care participă într-o ordine cronologică bine definită, factori ce ţin de vase, ţesuturi, celule, precum şi factori umorali sub acţiunea unor fine mecanisme de reglare şi control, al căror scop este ……. citește mai departe


Boala von Willebrand

Boala von Willebrand reprezintă cea mai frecventă coagulopatie congenitală transmisă autozomal dominant, ce se caracterizează prin apariţia unor sângerări recurente. Acestea se datorează existenţei unor deficienţe calitative sau cantitative ale factorului von Willebrand (FvW), o glicoproteină cu rol important în faza precoce a hemostazei, dar şi în procesul de coagulare….

  • Ce este boala von Willebrand ?
  • Care sunt factorii determinanți ai bolii?
  • ……. citește mai departe