Asociatia Romana de Hemofilie

ARH este singura organizatie de hemofilie din Romania, membra a Federatiei Internationale si a Consortiului European de Hemofilie

Ajută cu 2 %

ASOCIATIA ROMANA DE HEMOFILIE

Poti dona 2% din impozitul pe venit si ai satisfactia ca macar o parte din acest impozit pe 2013 va ajunge acolo unde îti doresti. Potrivit Codului Fiscal – Legea 571/2003, art. 90, alin. 2, modificata si completata prin O.U.G. nr. 138/2004, art.57, alin.4, orice salariat poate dispune statului sa orienteze 2% din impozitul pe venitul anual, catre organizatii nonguvernamentale.

Astfel, se creeaza o modalitate prin care tu poti decide felul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie nonguvernamentala.

Practic, tu ii spui statului cum vrei sa fie cheltuita o parte din impozitul tau.

NU PLATESTI NIMIC IN PLUS!

Din impozitul pe venit pe anul 2013- pe care oricum il platesti statului – poti cere organului fiscal (doar completand formularul 230) sa dirijeze 2% din impozitul tau pentru a sponsoriza „Asociatia Romana de Hemofilie”.

CE AI DE FACUT?

  Depune formularul completat la ghiseul Administratiei Financiare de la locul de domiciliu sau trimite-l acesteia prin posta pana la 15 mai 2014.

Click aici pentru descarcarea formularului.

 

Ereditatea in Hemofilie

 

            Pentru a intelege cum se transmite hemofilia trebuie sa stim ca mostenim cu totii de la parinti, bunici sau strabunici culoarea ochilor, a parului, inaltimea pe care o avem, forma buzelor sau a degetelor etc. toate fiind inscrise asemenea drumurilor pe o harta pe cele 46 perechi de cromozomi ai omului.

Sexul copilului ( baiat sau fata) este "hotarat" prin prezenta a 2 cromozomi, denumiti cromozomi sexuali XX la fete si XY la baieti. Informatia necesara pentru ca in corpul nostru sa se formeze FVIII, respectiv IX se gaseste la nivelul cromozomului X. Un mic "defect" la nivelul acestui cromozom face ca factorul de coagulare VIII sau IX sa nu se formeze in cantitate sau cu calitatea corespunzatoare.

            Boala se manifesta la baieti pentru ca ei au ca si cromozomi sexuali XY; deci, avand un cromozom X cu defect, cromozomul celalalt Y nu va putea suplini deficienta existenta si in corpul lor nu se va produce factor in cantitate suficienta.

            Fetitele au ca si cromozomi sexuali doi cromozomi X. Daca unul dintre ei este cu "defect" si al doilea este sanatos, in corpul lor se va produce o cantitate chiar daca mai redusa, totusi suficienta de factor de coagulare pentru ca formarea cheagului de sange sa aiba loc si astfel boala sa nu se manifeste. Fetita va fi insa purtatoare ("carrier") putand transmite mai departe X-ul cu "defect" copiilor sai (Fig.7-1.).

 

            De exemplu:

 

   1. intr-un cuplu dintre un barbat cu hemofilie si o femeie sanatoasa si vom nota cu 

X

  cromozomul cu "defect" vom avea urmatoarea situatie la descendenti:

XY+XX

 

 • XX -fetita purtatoare-25% din copii
 • XX -fetita purtatoare -25% din copii
 • XY -baiat sanatos -25% din copii
 • XY -baiat sanatos-25% din copii

 

 

   2. Daca avem o mama purtatoare si un barbat sanatos si vom nota cu 

X

    cromozomul sanatos si cu 

X

   cromozomul cu "defect" vom avea urmatoarea situati:

XX+XY

 

 • XX -fetita sanatoasa -25% din descendenti
 • XY -baiat sanatos -25% din copii
 • XX -fetita purtatoare -25% din copii
 • XY -baiat sanatos -25% din copii


Ereditatea in familie

 

Figura 1. Ereditatea in hemofilie

 

  3. Dintr-un cuplu cu o mama purtatoare si un tata cu hemofilie situatia descendentilor poate fi:

XX+XY

 

 • XX -fetita cu hemofilie-25%
 • XY -baiat cu hemofilie-25%
 • XX -fetita purtatoare -25%
 • XY -baiat sanatos -25%

 

 

            Femeile hemofilice, desi rare, pot supravietui (in prezent sunt aproximativ 60 de cazuri descrise in literatura), majoritatea mostenind mutatia pe de o parte de la mama purtatoare, pe de alta de la tatal hemofilic.

            Exista un numar de cazuri sporadice de hemofilie, produse prin aparitia unor mutatii de novo, boala aparand astfel la pacienti fara antecedente familiale hemofilice (30-40% din cazuri). inainte de a considera insa cazul ca fiind sporadic, expresie a unei mutatii noi, trebuie excluse ilegitimitatea, prezenta unor cazuri familiale subclinice sau falsificarea istoricului de catre familie. Noile mutatii pot apare oriunde in gena FVIII sau IX si sunt asociate cu forme usoare sau severe de boala.

Lasa comentarii

0
terms and condition.

People in this conversation

Comentarii (17)

Load Previous Comments
 • Vizitator (amy)

  Permalink

  Omega replica watches uk,replicas relojes for sale; Find great deals on eBay for replica omega seamaster. Shop with confidence., Omega | High Quality Replica Watches UK, Cheap Classical .! High quality Replica Omega Seamaster Wathces at discount price. Retail all of the world's luxury brand replica watches.! Omega Seamaster Watches , Replica Omega Seamaster Watches .. The Aqua Terra, launched as a yachting oriented offshoot of the iconic Omega Seamaster Replica in 2002, has always appealed to the maritime minded.. Omega Seamaster Watches , Replica . - ukrolexreplica.org.uk. Swiss Grade Copy Omega Seamaster Planet Ocean Stainless Steel Men watches. 40mm, 43mm, 45mm, Japan Movement, Swiss 9300 orologi replica, Swiss 7750 Automatic movements. Buy Best .; Replica Omega: Seamaster Replica Watches - orologi replica italia. Our Omega Seamaster replica watch is the best in the business. A perfect fake watch, and at an affordable price, too. Check it out!! Omega Seamaster Planet Ocean Replica Watches, Planet Ocean .. Omega Seamaster Replica: The omega Seamaster has a number of watches under it but the specifications are generally the same. Made of stainless steel and titanium, .? replica omega seamaster | eBay! Omega Replica. From the looks of this watch, it can be said of the glittering, very attractive eyes.

 • Vizitator (asdasd)

  Permalink

  Excellent article. Very interesting to read. I really love to read such a nice article. Thanks! keep rocking.
  acim

 • Vizitator (asddas)

  Permalink

  Thank you for taking the time to publish this information very useful!
  Jorgensen Law

 • Vizitator (asds)

  Permalink

  Thanks for the post and great tips..even I also think that hard work is the most important aspect of getting success..
  Star wars costume

 • Vizitator (asdasd)

  Permalink

  Thank you very much for this great post.
  Saekyung Condominium

 • Vizitator (asdasd)

  Permalink

  Thanks for the blog post buddy! Keep them coming...
  startpagina

 • Vizitator (sds)

  Permalink

  Your website is really cool and this is a great inspiring article. Thank you so much.
  acim

 • Vizitator (asd)

  Permalink

  This blog is so nice to me. I will keep on coming here again and again. Visit my link as well..
  ucdm videos youtube

Anunt