Asociatia Romana de Hemofilie

ARH este singura organizatie de hemofilie din Romania, membra a Federatiei Internationale si a Consortiului European de Hemofilie

Ajută cu 2 %

ASOCIATIA ROMANA DE HEMOFILIE

Poti dona 2% din impozitul pe venit si ai satisfactia ca macar o parte din acest impozit pe 2013 va ajunge acolo unde îti doresti. Potrivit Codului Fiscal – Legea 571/2003, art. 90, alin. 2, modificata si completata prin O.U.G. nr. 138/2004, art.57, alin.4, orice salariat poate dispune statului sa orienteze 2% din impozitul pe venitul anual, catre organizatii nonguvernamentale.

Astfel, se creeaza o modalitate prin care tu poti decide felul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie nonguvernamentala.

Practic, tu ii spui statului cum vrei sa fie cheltuita o parte din impozitul tau.

NU PLATESTI NIMIC IN PLUS!

Din impozitul pe venit pe anul 2013- pe care oricum il platesti statului – poti cere organului fiscal (doar completand formularul 230) sa dirijeze 2% din impozitul tau pentru a sponsoriza „Asociatia Romana de Hemofilie”.

CE AI DE FACUT?

  Depune formularul completat la ghiseul Administratiei Financiare de la locul de domiciliu sau trimite-l acesteia prin posta pana la 15 mai 2014.

Click aici pentru descarcarea formularului.

 

Ce este Hemofilia?

 

            Hemofilia este o boala innascuta si mostenita de la mama ce are la baza deficitul unui factor ce participa la inchegarea sangelui: factorul (F) VIII sau IX. in aproximativ 30% din cazuri, boala este sporadica, cu istoric familial negativ.

 

            Hemofilia este o boala cronica (care dureaza viata intreaga, necesitand un tratament de suplimentare cu factorul deficient toata viata), in care este afectata formarea cheagului de sange sau coagularea sangelui. Cheagul de sange apare acolo unde peretele unui vas de sange, mai mare sau mai mic, a fost deteriorat, taiat sau rupt .

            Hemofilia este o afectiune rara, frecventa ei in populatie se situeaza in jur de 100/ 1 milion de locuitori, hemofilia A fiind de aproximativ 5-6 ori mai frecventa decat hemofilia B.

            Caracteristic pentru aceasta boala este faptul ca afecteaza de o maniera simptomatica doar pe cei de sex masculin; rareori (sub 30-40% din cazuri) pot apare sangerari excesive la femeile purtatoare sau conductoare.

Coagularea sangelui

Fig.1. Sistemul cardio-vascular                                     Fig. 2. Coagularea sangelui

 

 

            Nota definitorie a bolii este sangerarea excesiva, prelungita, fara tendinta de sistare. Imaginati-va arborele cardio-vascular asemenea unui copac care creste din inima si are ramuri mari si mici care cresc peste tot in corp (Fig.5-1). Aceste vase de sange sunt asemenea unor tuburi elastice prin care circula sangele. Daca ne taiem, ne lovim sau cadem, peretele subtire al vasului de sange se poate rupe.

 

            Pentru a „repara” ruptura, sangele aduce in zona afectata trombocite si un numar de structuri (proteine), care au fost notate si denumite pentru a ne ajuta sa intelegem ce se intampla -factori- si au fost numerotate de la I la XIII. Acestia formeaza impreuna o retea, un dop sau un cheag oprind astfel iesirea sangelui in afara vasului de sange. in cazul in care unul dintre acesti factori lipseste complet sau partial sau nu functioneaza adecvat, acest proces de coagulare nu se poate realiza in timp util, rezultand un grup de boli numite tulburari de coagulare, dintre care face parte atat hemofilia, cat si boala inrudita von Willebrand (fig.5-2).

            Toate tipurile de hemofilie se caracterizeaza prin tendinta la sangerare sau hemoragie. Indiferent de sediul unde se produce sangerarea, in lipsa unui tratament corespunzator cu factorul de coagulare care lipseste din organism, pierderea de singe poate deveni foarte grava.

 

Clasificarea hemofiliei

 

            in functie de factorul de coagulare care lipseste, hemofilia se clasifica astfel:

 

 • hemofilie A -in care lipseste factorul de coagulare VIII
 • hemofilie B -in care lipseste factorul de coagulare IX
 • hemofilie C -in care lipseste factorul de coagulare XI

            Riscul de a se produce o hemoragie la pacientii cu hemofilie si gravitatea acesteia depinde de cantitatea de factor de coagulare prezenta in sange. Dupa cantitatea de factor de coagulare prezenta in sange hemofilia se clasifica in:

 

 • forma severa- in sange exista sub 1 % din cantitatea normala de factor de coagulare
 • forma medie- in sange este prezenta intre 1-4% din cantitatea de factor normala
 • forma usoara- pacientul are 5-30% din cantitatea normala de factor de coagulare ce caracterizeaza o persoana sanatoasa.

            De exemplu, daca un pacient are o concentratie de FVIII de 0,5% aceasta inseamna ca din 100 de unitati cat ar fi concentratia normala de FVIII el are mai putin de 1 unitate, adica 0,5, aceasta cantitate fiind prea mica pentru a se forma cheagul de sange.

            De gravitatea bolii depinde gradul de risc pentru hemoragii al pacientului. in general, o forma grava va fi diagnosticata in primii 2 ani de viata, cand copilul incepe sa umble, cade si se loveste des, forma medie putin mai tarziu, iar forma usoara poate fi pusa in evidenta uneori numai la varsta de adult, cu ocazia unor accidente sau interventii chirurgicale.

 

            Totusi, forma usoara nu trebuie considerata lipsita de importanta. Pacientul cunoscut cu forma usoara va informa medicul cu ocazia unei extractii dentare sau interventii chirurgicale asupra bolii sale, pentru ca acesta sa adopte o conduita corespunzatoare, riscul sangerarilor provocate fiind real. Exista si exceptii in care formele severe de deficit au un comportament benign. Aceste situatii sunt foarte rare (sub 10%), adevarate exceptii.

Lasa comentarii

0
terms and condition.

People in this conversation

Comentarii (121)

Load Previous Comments
 • Vizitator (Erika)

  Permalink

  http://www.pinoyhdmovies.net/author/facroty75/ In Mississippi, there isnt an lower or upper age limit on hunting. Involving state, minors under the era of sixteen 16, are seriously required for optimal hunting license and can attend a hunters education class as early as age 7. Many young sportsmen, in this 10-16 age group, cannot physically handle a large, full-sized rifle, shotgun, or handgun to hunt with yet still want to get acquainted with the hunting and the shooting physical activities. Luckily there are several options out there, made just just for this.

 • Vizitator (asds)

  Permalink

  It is imperative that we read blog post very carefully. I am already done it and find that this post is really amazing.
  forexbonus

 • Vizitator (asdasd)

  Permalink

  I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don't know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.
  Lasertherapie

 • Vizitator (Julie)

  Permalink

  http://cannajiji.ca/author/meyuso/ There are even factors of our lifestyles yet speed inside discoloration from our teeth. Are usually certainly celebrities who appear to have beautifully white teeth all period but measuring only because they employ experts to ensure they have perfect enjoyment. The good thing is that a person are reduce the impact of your lifestyle and what you eat and drink inside your teeth by simply following certain instructions. Following are some effective teeth whitening tips.

 • Vizitator (Gregg)

  Permalink

  https://haidalure.com/pm_profile/?uid=61 Do not despair within your battle to eliminate and even perhaps reverse grey hair. There is proven safe herbal means to your problem. And get this it doesnt take 4 to 6 months to discover results.

 • Vizitator (Nikki)

  Permalink

  Alpecin i alpecin szampon http://do-rzes.pl/co-na-porost-rzes/

 • Vizitator (Jeff)

  Permalink

  Dwa sposoby na dyskretne śledzenie telefonu http://leki-kostny.pl/reklama-voltaren-max-opinie-przestroga/

 • Vizitator (Terence)

  Permalink

  Dieta przy prostacie i inne naturalne sposoby walki http://www.tubaostrowca.pl/blogi/czytaj/15/Objawy-kily

 • Vizitator (ss)

  Permalink

  I know your expertise on this. I must say we should have an online discussion on this. Writing only comments will close the discussion straight away! And will restrict the benefits from this information.
  Vaping

 • Vizitator (syed danish)

  Permalink

  Great Information sharing .. I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post.
  technology and business tips

Anunt