Asociatia Romana de Hemofilie

ARH este singura organizatie de hemofilie din Romania, membra a Federatiei Internationale si a Consortiului European de Hemofilie

Ajută cu 2 %

ASOCIATIA ROMANA DE HEMOFILIE

Poti dona 2% din impozitul pe venit si ai satisfactia ca macar o parte din acest impozit pe 2013 va ajunge acolo unde îti doresti. Potrivit Codului Fiscal – Legea 571/2003, art. 90, alin. 2, modificata si completata prin O.U.G. nr. 138/2004, art.57, alin.4, orice salariat poate dispune statului sa orienteze 2% din impozitul pe venitul anual, catre organizatii nonguvernamentale.

Astfel, se creeaza o modalitate prin care tu poti decide felul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie nonguvernamentala.

Practic, tu ii spui statului cum vrei sa fie cheltuita o parte din impozitul tau.

NU PLATESTI NIMIC IN PLUS!

Din impozitul pe venit pe anul 2013- pe care oricum il platesti statului – poti cere organului fiscal (doar completand formularul 230) sa dirijeze 2% din impozitul tau pentru a sponsoriza „Asociatia Romana de Hemofilie”.

CE AI DE FACUT?

  Depune formularul completat la ghiseul Administratiei Financiare de la locul de domiciliu sau trimite-l acesteia prin posta pana la 15 mai 2014.

Click aici pentru descarcarea formularului.

 

Ce este Hemofilia?

 

            Hemofilia este o boala innascuta si mostenita de la mama ce are la baza deficitul unui factor ce participa la inchegarea sangelui: factorul (F) VIII sau IX. in aproximativ 30% din cazuri, boala este sporadica, cu istoric familial negativ.

 

            Hemofilia este o boala cronica (care dureaza viata intreaga, necesitand un tratament de suplimentare cu factorul deficient toata viata), in care este afectata formarea cheagului de sange sau coagularea sangelui. Cheagul de sange apare acolo unde peretele unui vas de sange, mai mare sau mai mic, a fost deteriorat, taiat sau rupt .

            Hemofilia este o afectiune rara, frecventa ei in populatie se situeaza in jur de 100/ 1 milion de locuitori, hemofilia A fiind de aproximativ 5-6 ori mai frecventa decat hemofilia B.

            Caracteristic pentru aceasta boala este faptul ca afecteaza de o maniera simptomatica doar pe cei de sex masculin; rareori (sub 30-40% din cazuri) pot apare sangerari excesive la femeile purtatoare sau conductoare.

Coagularea sangelui

Fig.1. Sistemul cardio-vascular                                     Fig. 2. Coagularea sangelui

 

 

            Nota definitorie a bolii este sangerarea excesiva, prelungita, fara tendinta de sistare. Imaginati-va arborele cardio-vascular asemenea unui copac care creste din inima si are ramuri mari si mici care cresc peste tot in corp (Fig.5-1). Aceste vase de sange sunt asemenea unor tuburi elastice prin care circula sangele. Daca ne taiem, ne lovim sau cadem, peretele subtire al vasului de sange se poate rupe.

 

            Pentru a „repara” ruptura, sangele aduce in zona afectata trombocite si un numar de structuri (proteine), care au fost notate si denumite pentru a ne ajuta sa intelegem ce se intampla -factori- si au fost numerotate de la I la XIII. Acestia formeaza impreuna o retea, un dop sau un cheag oprind astfel iesirea sangelui in afara vasului de sange. in cazul in care unul dintre acesti factori lipseste complet sau partial sau nu functioneaza adecvat, acest proces de coagulare nu se poate realiza in timp util, rezultand un grup de boli numite tulburari de coagulare, dintre care face parte atat hemofilia, cat si boala inrudita von Willebrand (fig.5-2).

            Toate tipurile de hemofilie se caracterizeaza prin tendinta la sangerare sau hemoragie. Indiferent de sediul unde se produce sangerarea, in lipsa unui tratament corespunzator cu factorul de coagulare care lipseste din organism, pierderea de singe poate deveni foarte grava.

 

Clasificarea hemofiliei

 

            in functie de factorul de coagulare care lipseste, hemofilia se clasifica astfel:

 

 • hemofilie A -in care lipseste factorul de coagulare VIII
 • hemofilie B -in care lipseste factorul de coagulare IX
 • hemofilie C -in care lipseste factorul de coagulare XI

            Riscul de a se produce o hemoragie la pacientii cu hemofilie si gravitatea acesteia depinde de cantitatea de factor de coagulare prezenta in sange. Dupa cantitatea de factor de coagulare prezenta in sange hemofilia se clasifica in:

 

 • forma severa- in sange exista sub 1 % din cantitatea normala de factor de coagulare
 • forma medie- in sange este prezenta intre 1-4% din cantitatea de factor normala
 • forma usoara- pacientul are 5-30% din cantitatea normala de factor de coagulare ce caracterizeaza o persoana sanatoasa.

            De exemplu, daca un pacient are o concentratie de FVIII de 0,5% aceasta inseamna ca din 100 de unitati cat ar fi concentratia normala de FVIII el are mai putin de 1 unitate, adica 0,5, aceasta cantitate fiind prea mica pentru a se forma cheagul de sange.

            De gravitatea bolii depinde gradul de risc pentru hemoragii al pacientului. in general, o forma grava va fi diagnosticata in primii 2 ani de viata, cand copilul incepe sa umble, cade si se loveste des, forma medie putin mai tarziu, iar forma usoara poate fi pusa in evidenta uneori numai la varsta de adult, cu ocazia unor accidente sau interventii chirurgicale.

 

            Totusi, forma usoara nu trebuie considerata lipsita de importanta. Pacientul cunoscut cu forma usoara va informa medicul cu ocazia unei extractii dentare sau interventii chirurgicale asupra bolii sale, pentru ca acesta sa adopte o conduita corespunzatoare, riscul sangerarilor provocate fiind real. Exista si exceptii in care formele severe de deficit au un comportament benign. Aceste situatii sunt foarte rare (sub 10%), adevarate exceptii.

Lasa comentarii

0
terms and condition.

People in this conversation

Comentarii (73)

Load Previous Comments
 • Vizitator (SYED DANI)

  Permalink

  Very interesting blog. Alot of blogs I see these days don't really provide anything that I'm interested in, but I'm most definately interested in this one. Just thought that I would post and let you know.
  buy vevo views

 • Vizitator (asdad)

  Permalink

  I appreciate everything you have added to my knowledge base.Admiring the time and effort you put into your blog and detailed information you offer.Thanks.
  KFZ

 • Vizitator (asd)

  Permalink

  I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style of blogging. I added it to my favorites blog site list and will be checking back soon. Please check out my site as well and let me know what you think.
  Town End Report

 • Vizitator (johnb6174)

  Permalink

  All the contents you mentioned in post is too good and can be very useful. I will keep it in mind, thanks for sharing the information keep updating, looking forward for more posts.Thanks
  Auto

 • Vizitator (dasd)

  Permalink

  I am happy to find this post Very useful for me, as it contains lot of information. I Always prefer to read The Quality and glad I found this thing in you post. Thanks
  mexico

 • Vizitator (asd)

  Permalink

  I would like to thank you for the efforts you have made in writing this article. I am hoping the same best work from you in the future as well..
  teachings 

 • Vizitator (asdd)

  Permalink

  Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such an ideal means? I have a mission that I’m just now working on, and I have been at the look out for such information.
  non dual teacher

 • Vizitator (asda)

  Permalink

  Thank you for some other informative blog. Where else could I get that type of information written in such an ideal means? I have a mission that I’m just now working on, and I have been at the look out for such information.
  non duality teachers

 • Vizitator (asd)

  Permalink

  I can see that you are an expert at your field! I am launching a website soon, and your information will be very useful for me.. Thanks for all your help and wishing you all the success in your business.
  Michigan criminal appeals attorneys

 • Vizitator (asdd)

  Permalink

  I have not any word to appreciate this post.....Really i am impressed from this post....the person who create this post it was a great human..thanks for shared this with us.
  click this over here now

Anunt