eveniment

„Comunitatea învinge împreună”- de vorbă cu medici specialiști

Dragi prieteni cu hemofilie și părinți!

Cu toții încercăm să facem față provocărilor apărute odată cu apariția pandemiei globale de Covid 19 și a situației de urgență decretată si in tara noastra. Și nouă, ca și ție, ne place să credem că nu există sau nu vor exista probleme privitoare la obținerea tratamentului, a cantității și a perioadei de timp pentru care il primești. Ca parte a comunității noastre, am înțeles nevoia ta de sfaturi avizate și că doar îimpreună cu specialiștii putem trece peste această perioadă, indiscutabil, dificila pentru întreaga noastră societate.  Nu vrem să fii singur în aceast context, de viață, greu ci să îl parcurgem împreună.

Dacă și tu vrei același lucru, inscrie-te la videoconferința organizată de catre Asociația Română de Hemofilie, cu tema „Comunitatea învinge împreună”- de vorbă cu medici specialiști. Când? Marți 7 Aprilie 2020, între orele 14.00-15.00. Vom utiliza aplicatia Zoom și vei primi informații despre cum o poți folosi.

Te așteptăm cu drag!

Echipa ARH.

CITEȘTE MAI MULT
articol

Găsind soluții pentru o viață normală a persoanelor cu inhibitori

După experienţa participării ȋn Bruxelles la Workshopul dedicat persoanelor cu inhibitori doresc să vă ȋmpărtăşesc câteva idei principale care au fost stabilite la nivel internaţional prinvind situaţia personelor cu Hemofilie, care au inhibitori.

Acest Workshop a avut ca scop descoperirea de modalităţi şi soluţii pentru o mai bună  includere a  persoanelor cu inhibitori ȋn comunitate şi descoperirea unor  soluţii adaptate fiecărui pacient ȋn parte. Această preconferinţă a avut loc la Bruxelles ȋn data de 4 Octombrie 2018 şi a debutat  ȋn cadrul Conferinţei anuale a CONSORŢIULUI EUROPEAN DE HEMOFILIE (EHC2018). Atelierul  a adunat mai mult de 30 de persoane, reprezentanţi ai comunităţii persoanelor cu inhibitori din tările de origine. Printr- o varietate de metode interactive, programul atelierului s-a axat pe diverse aspecte ale abordării problemelor şi nevoilor cu care se confruntă persoanele  cu inhibitori .

Reţeaua Europeană a persoanelor cu inhibitori face parte din EHC, si care urmăreşte varietatea de nevoi a persoanelor cu inhibitori şi descoperirea de soluţii ȋn cel mai scurt timp. Numărul  personelor cu inhibitori  la nivel naţional deseori este foarte mic, prin urmarea poate fi dificil să  afli problemele sau nevoile specifice  cu care se confruntă pacientul, ȋntr-un timp util.

S-a constatat faptul că problemele principale cu care se confruntă pacientul cu inhibitori sunt lipsa de informaţii, tratamentul insuficient, mobilitatea, constrângerile, barierele sociale şi financiare, impactul  psiho-social. Prin urmare, acest program  urmăreşte să funcţioneze ȋntr-o strânsă colaborare cu experţii medicali care să ofere suport pentru tratament şi constientizarea  pacientului,  că este nevoie să fie parte la o comunitate unde i se cunosc nevoile şi unde poate să găsească soluţii ȋmpreună cu membrii comunităţii.

Sesiunea a ȋnceput  cu abordarea fiecărui reprezentant, care a  expus problemele şi situaţiile cu care se confruntă la el ȋn ţară,  acest lucru având ca scop şi identificarea problemelor  dar şi găsirea urgentă de soluţii.S-a constatat că pacienţii cu inhibitori au nevoi diferite iar soluţiile pentru aceşti  pacienţi trebuie adaptate personal şi abordate diferit.

Ca urmare a acestei sesiuni  s-au stabilit  paşii pentru ca pacienţii cu Hemofilie şi inhibitori să beneficieze de tratament  iar rezultatele să fie cele aşteptate,contribuind totodată la o ȋmbunătăţire a  calităţii şi vieţii sociale.

“Ingrediente” pentru un succes al programului dedicat pacienţiilor cu inhibitori:

 • stabilirea unei bune comunicări ȋntre pacient şi specialistul  medical
 • descoperirea şi ȋnţelegerea nevoilor pacientului
 • dobândirea unei ralaţii stransă ȋntre asociaţii ale persoanelor cu inhibitori  şi Centrele Comprehensive de Tratare a Hemofiliei
 • colectarea şi efectuarea de analize, studii şi date a persoanelor cu inhibitori
 • crearea unei reţele  interne active ȋntre pacienţi
 • furnizarea de informaţii legate de educaţia medicamentoasă  şi tratament
 • oferirea oportunităţii de socializare cu alţi pacienţi
 • integrarea ȋn diferite grupe din cadrul asociaţiei sau comunităţii şi educarea pacientului pentru a-şi expune problemele
 • descoperirea de pacienţi care nu beneficiază de programul de tratament, şi includerea lor  ȋn acest program
 • susţinerea programului de tratament şi ȋmbunătăţirea lui
 • descoperirea de noi oportunităţi privind  tratamentele  pentru inhibitori
 • includerea de resurse umane  care să contribuie cu participarea directă ȋn comunitate
 • resurse financiare suficiente
 • cunoaşterea nevoilor  si dificultăţile pacientului

Diferenţele de nevoi ale persoanelor cu Hemofilie care au inhibitori fată de perosanele care nu au inhibitori:

 • accesul la tratament este mult mai limitat
 • tratamentul trebuie administrat foarte lent ca  urmare este  epuizant şi obositor
 • tratamentul  este foarte scump dar indispensabil
 • nu există profilaxie pentru persoanele cu inhibitori
 • este esential un  program multidisciplinar adresat persoanelor cu inhibitori
 • există probleme legate de dizabilitate și mobilitate
 • există risc ridicat de izolare
 • sunt prezente problemele  socio-economice
 • există un grad mai mic de interes comparativ cu pacienţii fără inhibitori

Aspecte care pot fi ȋmbunătăţite  pentru a veni ȋn ajutorul persoanelor cu inhibitori

Ca asociaţie:

 • instruirea pacientului de catre specialişti medicali pe inhibitori(psihoterapeut,dentist,pediatru, etc.)
 • educarea pacientului pentru a lua contact cu specialistul  medical  
 • crearea de ȋntâlniri unde să participe doar pacienţii cu inhibitori
 • crearea unui program care să fie focusat  expres pe inhibitori
 • asigurarea implicării bordului de conducere ȋn problemele pacienţiilor cu inhibitori şi viceversa
 • asigurarea unei persoane cu inhibitori ȋn bordul de conducere a comunităţii
 • asigurea tratamentului egal pentru pacienţii cu inhibitori din toată ţara dar şi din  Europa

   Ca pacient cu inhibitori:

 • să aibă ȋncredere de sine
 • să-şi expună problemele şi povestea de viaţa fată de comunitatea persoanelor cu inhibitori
 • să devină un pacient expert pe problemele legate de inhibitori

Ȋn timpul atelierului s-a abordat idea  includerii persoanei cu inhibitori ȋn activităţiile organizaţiei, şi s-a constatat că acest proces trebuie să fie unul bidirecţional unde este esenţial  ca efortul concentrat  să vină din partea organizaţiilor,  iar persoanele cu inhibitori să raspundă pro şi să se asigure la o bună relatie care să  rezolve   problemele şi necesităţiile pacientului cu inhibitori. Ca urmare a acestei sesiuni s-au conturat 4 idei majore ȋn care comunitatea e nevoie să contribuie pentru a ȋndeplinii nevoile pacienţiilor cu inhibitori şi a avea succes un astfel de program:

 • să ofere educaţie consistentă şi relevantă atât pentru pacienţi cât şi pentru membrii familiei sau parinţiilor
 • ridicarea la cele mai ȋnalte standarde de ȋngrijirea a pacientului cu inhibitori  la nivel naţional
 • asigurarea unei comunicări cât mai eficiente ȋntre toţi “actorii” implicaţi, inclusiv şcolile sau angajatorii
 • schimbul  de sfaturi şi idei ȋntre pacienţi şi comunitate

CHIFAN RAUL-ALEXANDRU 

Romanian Inhibitor Ambasador

Asociația Română de Hemofilie                 

                                                                                                                                                                             

                                                                                                                                                                              

CITEȘTE MAI MULT
eveniment

Ziua Mondială a Hemofiliei

În data de 17 aprilie, în fiecare an, începând din anul 2004, când s-a organizat această zi în premieră de către Adriana Henderson şi Laurie Kelley din Statele Unite ale Americii, organizăm, în ţara noastră, evenimente dedicate hemofiliei, alături de medici, decidenți și susținători. Marcăm această zi cu scopul de a crește gradul de informare și sensibilizare a populației cu privire la această afecțiune. Deşi suntem văzuţi ca bolnavi nu credem că ne este văzută suferinţa cât este de mare. Mulţi dintre noi ne deplasăm din ce în ce mai greu. Trecem unii pe lângă alţii şi nu se cunoaşte suficient de mult prin ce situaţii dificile ne trec şi părinţii. Suntem oameni care ne străduim să avem o viaţă normală dar sistemul nu ne-a ajutat prea mult. Ştim că la nivel mondial, 420.000 de persoane au hemofilie. 94% dintre persoanele cu hemofilie sunt susţinute de membrii familiei sau de parteneri ceea ce indică gradul de dependenţă a bolii. 41% dintre părinţii bolnavilor cu hemofilie au raportat experienţe negative când au spus altora despre copiii lor bolnavi. Cu această ocazie, le mulţumim public părinţilor celor bolnavi de hemofilie pentru dăruirea şi dragostea cu care se luptă zi de zi pentru copiii lor şi îi considerăm nişte eroi.
Hemofilia este o boală tratabilă. Trebuie să se înţeleagă că tratamentul hemofiliei este eficient şi şi-a dovedit siguranţa, iar acordarea terapiei corespunzătoare este mai ieftină decât tratarea complicaţiilor ulterioare.

CITEȘTE MAI MULT
eveniment

Ziua Familiilor

Anual, începând din anul 2009, Asociaţia Română de Hemofilie – Sucursala Covasna organizează Ziua Familiilor.
Scopul întâlnirii este fundamentat de necesitatea privind întărirea legăturilor între bolnavii care suferă de această boală şi familiile lor.
În deschidere, domnul Trucki Mihaly, preşedintele sucursalei a salutat pe cei întruniţi la această sărbătoare, după care domnul Andrei Daniel, preşedintele asociaţiei naţionale, a prezentat situaţia hemofiliei din ţară.
Este normal să fim încă nemulţumiţi, spune Daniel, totuşi s-a îmbunătăţit simţitor tratamentul medicamentos pentru cei care suferă de această boală, în special pentru copii prin programul de profilaxie, datorită demersurilor şi campaniilor continue organizate de Asociaţia Română de Hemofilie adresate Guvernului României. A arătat că deşi hemofilici sunt puţini ca număr, ei pot pune presiune pe Guvernul României prin organizarea de conferinţe şi campanii de sensibilizare a opiniei publice. Acesta a avut cuvinte de apreciere faţă de activitatea sucursalei noastre şi a împărţit cărţi şi broşuri privind hemofilia familiilor prezente.
La aceste manifestări a Asociaţiei Române de Hemofilie au participat şi membrii sucursalei locale.
Domnul Kiss László, secretarul judeţului Covasna a prezentat darea de seamă a sucursalei locale. Domnul Kiss a subliniat unitatea celor care suferă de această boală. Asociaţia trebuie să lupte în continuare, pentru ca tinerii de astăzi să nu devină persoanele cu handicap de mâine, nici o persoană cu hemofilie să nu trăiască în suferinţă, durere, dizabilitate sau cu perspectiva unei vieţi mai scurte.
Sucursala Covasna a fost întotdeauna o punte între cele două asociaţii naţionale. Odată cu noile alegeri s-au schimbat foarte multe în asociaţia din Ungaria, dar la întâlnire s-a afirmat dorinţa de a continua cooperările între reprezentanţii hemofilicilor din România şi Ungaria.
În continuare Daniel Andrei, preşedintele ARH, cât şi Péter Nagy şi Gömbös Erzsébet, membrii bordului Societăţii Maghiare de Hemofilie din Ungaria au răspuns la întrebările celor prezenţi.
Doamna Gömbös era foarte impresionată de faptul că cei mici au profilaxie în România şi ne ţine pumnii pentru a se reuşi şi cu adulţii acelaşi lucru.
Partea a doua a întâlnirii a fost destinată bucuriei şi a sărbătorii evenimentului. Familiile au discutat despre problemele lor, și-au făcut cunoştinţe şi prieteni noi, s-au jucat fotbal.

CITEȘTE MAI MULT
eveniment

Tabăra O Rază de Speranţă

Anul 2018 a însemnat aniversarea a 13 ani de când Organizaţia STAR Children Relief, condusă de Adriana Henderson, organizează tabere pentru copiii şi tinerii cu hemofilie şi boli oncologice în colaborare cu Asociaţia Română de Hemofilie.

Tabăra O Rază de Speranţă a însemnat de-a lungul timpului, pentru sute de tineri, realizarea de activităţi distractive şi recreative, educaţionale, de socializare şi ateliere de creaţie. În această tabără, anual, un număr de 40 de copii şi tineri cu hemofilie beneficiază de programe sportive, servicii de consiliere în vederea conştientizării propriei boli şi a creşterii stimei de sine. De asemenea se desfăşoară programe de educaţie privind cunoaşterea propriei boli şi învăţarea procedurii de auto-injectare pentru o independenţă mai mare a pacientului. De asemenea, atelierele de creaţie, le creşte copiilor capacitatea de comunicare, atenţia şi descoperirea potenţialului fiecăruia în parte. Se încearcă stimularea fiecărui copil de a-şi dezvolta propria personalitate şi încurajarea lor în activităţile de grup. La ceas aniversar, tabăra O rază de Speranţă, s-a desfăşurat atât în România cât şi în Italia. Experienţele personale ale copiilor ne sunt împărtăşite prin ochii câtorva dintre ei în paginile revistei şi vă dorim lectură plăcută.

Alex ne mărturiseşte.. “mă simt cu adevărat un copil normal, să ai o copilărie fericită, să uiţi că ai o problemă sănătate, să poţi face tot ceea ce doreşti, să nu ai frică că te poţi lovi şi că nu ai tratament. Această tabără ne oferă posibilitatea de a întâlni persoane deosebite, de a vizita obiective turistice şi de a face excursii. Pentru mine personal această tabără a însemnat enorm de mult din toate punctele de vedere. Mulţumim tuturor sponsorilor, medicilor, asistenţilor, voluntarilor care au fost alături de noi şi fără de care această tabără nu ar fi avut loc.

Îmi doresc ca această tabără să se organizeze mulţi ani de aici încolo”.

CITEȘTE MAI MULT
eveniment

Vacanţă în Waldschach, Austria

Copilăria noastră a fost marcată de acele cuvinte:” nu ai voie acolo”,” nu face asta”. Lipsa tratamentului şi a personalului specializat în zonele din care venim ne-a îngrădit oarecum o parte din copilărie. Însă aici, în tabăra din Austria, am putut face ceea ce ne-am dorit. Am înotat, am făcut surf, am urcat pe munte, am văzut animalele la zoo, am urcat cu telecabina şi am coborât cu bobul.
Mi-am făcut mulţi prieteni, de la voluntarii veniţi în tabără până la personalul medical, toţi oameni foarte minunaţi dispuşi oricând să ne ajute şi să ne îndrume.
Am plecat spre casă cu mintea şi sufletul pline de amintiri frumoase, cu gândul că poate la anul ne vom reîntâlni şi ne vom povesti tot ce am trăit până atunci. Se lumina de ziuă, razele soarelui îmi mângâiau faţa, am deschis ochii, ajunsesem în autogara din Timişoara unde părinţii mă aşteptau acolo. Ne-am îmbrăţişat şi am pornit către casă, nerăbdător să le povestesc şi să le arăt şi lor poze cu locurile şi oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit acolo, relatează Bogdan.

CITEȘTE MAI MULT
eveniment

Hemofilia și Viața de Cuplu

Am plecat de la întrebarea următoare: Cum să ai o căsnicie sănătoasă în contextul unei boli cronice?


Obiectiv: Oferirea de suport, consiliere şi dezvoltare personală a persoanelor cu hemofilie căsătoriţi şi a partenerelor de viaţă în vederea creşterii calităţii vieţii prin integrarea acestora în programe educaţionale, psihosociale şi recreative.


Context: Hemofilia este o boală grea. Când nu este tratată corespunzător, articulaţiile devin sursa unor probleme permanente şi cu impact negativ asupra vieţii de zi cu zi a hemofilicului. De la integrarea şcolară la cea profesională şi de familie, persoana cu hemofilie are nevoie de suport şi susţinere. Pentru populaţia generală, etapa căsătoriei nu este lipsită de preocupări, griji, probleme sau fericire. Persoanele cu hemofilie întâmpină dificultăţi în alegerea partenerului de viaţă iar numărul celor care se căsătoresc este mic. Căsătoria este frumoasă dar nu este uşor să ajungi să fie aşa întrucât trebuie să munceşti pentru relaţia ta de cuplu. Hemofilicii asemeni altor persoane trec prin momente dificile iar momentele de boală şi stilul de viaţă, de multe ori fără un echilibru susţinut, se repercutează asupra propriei familii şi în special asupra cuplului. Căsătoria este alegerea unui stil de viaţă care depăşeşte orice limită de boală, rasă, etnie, religie, statut social, handicap sau credinţă. Printre situaţiile de dificultate cu care se întâlnesc cuplurile sunt: lipsa comunicării, partenerii nu se simt înțeleși, scăderea pasiunii sau lipsa acesteia, rutina sau plictiseală în cuplu, dezinteres sau indiferență față de partener, certuri dese pe lucruri importante sau mai puţin neimportante, activitatea sexuală redusă, probleme financiare, scăderea respectului, neîncrederea.
Chiar dacă bolnavii de hemofilie din România care sunt căsătoriţi sunt într-o condiţie medicală grea, dorim să creadă că pot avea o căsnicie fericită şi să-i provocăm să facă tot ce le stă în putinţă să ajungă la acest obiectiv alături de partener.

De ce o şcoală a hemofiliei pentru viaţa de cuplu?

 • pentru că, în prezent, familia este expusă intens presiunilor de boală, devalorizării şi destrămării;
 • pentru calitatea vieţii de căsnicie, care impactează întreaga familie, economia şi societatea;
 • să încurajăm o viaţă de familie sănătoasă şi cu căsnicii sănătoase
 • să aducem alinare şi vindecare acolo unde este cazul.

Obiective:

 • un timp dedicat promovării valorilor, priorităţii şi sănătăţii familiei;
 • înţelegerea şi conştientizarea ambilor parteneri de nevoile celuilalt;
 • un context în care fiecare cuplu căsătorit poate să îşi împrospăteze, energizeze şi să-şi îmbunătăţească mariajul.
CITEȘTE MAI MULT
articol

Dragi prieteni,

Dificila povară a bolii ne face să devenim conștienți că implicarea noastră a tuturor, a pacienților, părinților, medicilor, susținătorilor, împreună cu instituțiile responsabile, va aduce într-un viitor apropiat, acces permanent la tratament și îngrijire multidisciplinară, conducând astfel la o viață fără restricții majore pentru bolnavii cu hemofilie.

Asociația Română de Hemofilie (ARH) reprezintă interesele tuturor pacienților cu hemofilie și boala vonWillebrand din țara noastră, fiind singura organizație de pacienți din România recunoscută și afiliată ca membru cu drepturi depline în cadrul Federației Mondiale şi a Consorţiului European de Hemofilie.

Medici dedicaţi, părinţi, pacienţi cu hemofilie, au înţeles cât de important este să devină purtători de cuvânt ai intereselor noastre de viaţă, de aceea, în ţara noastră s-a înfiinţat în anul 1992 Asociaţia Română de Hemofilie, ca urmare a strădaniei Dnei Prof. Margit Şerban şi a dlui Conf. Daniel Lighezan, cărora le purtăm deplină recunoştinţă pentru efortul, energia, devotamentul şi permanentă strădanie pe care o au în creşterea calităţii vieţii pacienţilor cu hemofilie din România. Asociaţia Română de Hemofilie a fost afiliată Federaţiei Mondiale de Hemofilie încă din anul 1994, devenind ulterior şi membru cu drepturi depline al Consorţiului European de Hemofilie.

Raţiunea constituirii şi existenţei asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume care să unească în fiecare ţară comunitatea pacienţilor cu hemofilie, a fost şi rămâne una extrem de importantă, întrucât persoanele cu hemofilie îşi cunosc cel mai bine necesităţile, putând fi cei mai buni avocaţi ai cauzei lor.

Scopul tratamentului în hemofilie, declarat de Federaţia Internaţională de Hemofilie este acela de “a minimiza starea de dizabilitate şi prelungirea vieţii, de a facilita atingerea unei bunăstării fizice şi sociale şi de a ajuta fiecare pacient să-şi atingă potenţialul maxim”.

Menţinerea sub control a hemofiliei necesită tratament prompt şi suficient. Acest lucru se poate realiza prin existenţa unei reţele funcţionale pentru îngrijirea hemofiliei şi complianţa noastră, a pacienţilor..

De aceea “niciun copil care se naşte cu hemofilie nu ar trebui să trăiască în suferinţa fizică, dizabilitate sau cu perspectiva decesului timpuriu” (FIH). Prin tratament corespunzător, o persoană cu hemofilie poate avea aşteptări mari de la viaţă, o viaţă cu puţine restricţii.

Pentru îndeplinirea acestui deziderat avem nevoie de viziune, unitate şi implicarea noastră a tuturor, celor care au pe buze cuvântul “hemofilie”.

Vă doresc tuturor multă sănătate!

Daniel Andrei,

Preşedinte ARH

CITEȘTE MAI MULT
partener

Federaţia Mondială de Hemofilie

Federaţia Mondială de Hemofilie a fost înfiinţată în anul 1963, de Frank Schnabel, un om de afaceri de succes din Montreal, având hemofilie tip A, forma severă. Acesta a avut o viziune şi anume aceea de a îmbunătăţii tratamentul şi asistenţa medicală acordate pacienţilor cu hemofilie din întreaga lume cu ajutorul unei organizaţii internaţionale. Iniţial, Federaţia era compusă din 6 organizaţii naţionale de pacienţi, la care li s-au alăturat rapid altele, ajungând astăzi la un număr de 134 asociaţii naţionale de pacienţi, printre care se numără şi Asociaţia Română de Hemofilie, singura asociaţie din România ce are acest statut.

În anul 1969 Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte importanţă acestei entităţi şi creşterea reputaţiei la nivel internaţional, ceea ce a dus la stabilirea unor relaţii oficiale între cele două prin implementarea unor proiecte comune.

Viziunea FMH, este aceea care reclamă “ Tratament pentru toţi ”. Astfel că misiunea federaţiei se îndreaptă spre îmbunătăţirea şi susţinerea asistenţei medicale pentru persoanele cu hemofilie din întreaga lume.

Direcţiile urmărite sunt:

 • îmbunătăţirea standardelor de tratament, supravegherea,
 • pledoaria şi cercetarea asupra îmbunătăţirii tratamentului pentru persoanele cu hemofilie,
 • instruirea, educarea şi informarea asupra problematicii hemofiliei şi administrarea eficientă a resurselor atrase pentru îmbunătăţirea şi susţinerea proiectelor desfăşurate de FMH.

Se urmăreşte de asemenea:

 • îmbunătăţirea tratamentului în ţările unde acordarea acestuia este deficitară,
 • asigurarea dezvoltării continue, sporirea accesului la tratament pentru bolnavii vonWillebrand şi alte deficienţe ale factorilor de coagulare,
 • împărtăşirea cunoştinţelor şi creşterea capacităţii prin schimbul de informaţii,
 • promovarea accesului la produse eficiente şi sigure din punct de vedere viral.

Federaţia Mondială de Hemofilie este astfel poziţionată încât poate să înfrunte provocările ivite. Sunt în curs de desfăşurare programe de succes care în multe ţări fac diferenţa în vieţile persoanelor cu hemofilie. Perspectivele sunt provocatoare şi într-un număr mare dar viziunea prezintă clar unitatea în realizarea “ Tratament pentru toţi ”.

CITEȘTE MAI MULT
 • 1
 • 2