Dragă prietene,
Vreau să ştii că există o familie de medici – profesori din Timişoara care ştiu bine toate aceste lucruri care îţi marchează viaţa şi care au decis să nu rămână indiferenţi la suferinţa ta, încredinţaţi că boala îşi poate pierde din caracterul ei ireversibil.
Au ieşit astfel din sfera îngustă a egoismului pentru a arăta altora altruism, au schimbat comoditatea pe care le-o putea oferi statutul social cu grijile şi responsabilităţile implicării şi, mai presus de toate, au convertit propria lor suferinţă în alinare pentru alţii.
Aşa a luat fiinţă Centrul de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi “CRISTIAN ŞERBAN” din Buziaş.

Divinitatea te-a făcut o fiinţă minunată. Însuşirile tale fizice şi psihice, armonia şi complexitatea spiritului, sufletului şi trupului tău te îndreptăţesc să crezi că eşti superior oricărei alte forme de viaţă terestră.
Eşti forma materială a unui gând divin sublim. Eşti o capodoperă a cărei origine transcede lumea vizibilă. Însă ceea ce vezi în tine nu te ajută deloc să te regăseşti în afirmaţiile mele, pentru că în tine vezi urmările şi efectele Răului ce a intrat demult de tot în lume, aducând cu sine stricăciunea, aducând boala şi suferinţa de care, mai mult sau mai puţin, toţi avem parte. Fără a fi cineva vinovat de această parte a ta de suferinţă e “cu asupra de măsură”. La scurt timp după ce ai devenit conştient de propria ta existenţă, ai aflat că eşti altfel decât ceilalţi copii; ai aflat că multe din lucrurile ce dau farmec copilăriei îţi sunt interzise, iar prea curând medicamentele şi spitalele ţi-au devenit prietenii pe care nu ţi i-ai fi dorit. Încet – încet, identităţii tale i-a fost asociat un nou aspect, cel de hemofilic. Mai târziu au apărut frustrările, visurile spulberate, multă ceaţă asupra viitorului tău şi convingerea că nu există nici o posibilitate reală de a-ţi schimba situaţia.
Despre acest centru de recuperare aş vrea să-ţi vorbesc cu speranţa că, dacă nu ai fost niciodată aici, modesta mea descriere te va ajuta să ţi-l imaginezi, iar dacă ai fost îţi va trezi amintiri plăcute.
Buziaşul este un orăşel liniştit, aflat la jumătatea distanţei dintre Timişoara şi Lugoj. Este un oraş care până acum a fost cunoscut pentru apele sale minerale şi staţiunea balneară, care este una cu tradiţie în România. Aici s-a decis familia de profesori Şerban să construiască un spital pentru copiii şi adolescenţii suferinzi de diabet şi hemofilie. Îl vei găsi într-un loc retras, frumos şi liniştit, la marginea parcului oraşului. Vei descoperi că este primitor şi înzestrat cu toate cele necesare tratamentului şi pentru confortul tău. Vei întâlni aici medici pregătiţi şi interesaţi, care îţi vor face o evaluare exactă a stadiului bolii şi apoi îţi vor recomanda un tratament specific şi adecvat, ce are în vedere recuperarea ta atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic, dacă este cazul. Potrivit unui program alcătuit cu grijă, vei avea şedinţe de fizioterapie, masaj, piscină, kinetoterapie, toate în săli dotate şi cu o ambianţă plăcută.
Toate aceste procedee fac parte dintr-o filozofie recuperatorie poate nouă pentru tine, aceea de recuperare activă. Vei deveni mult mai activ fără să ai teama unui incident hemoragic, deoarece vei fi susţinut profilactic sau episodic cu o concentraţie adecvată de factor. Nu a fost neglijată nici instruirea ta medicală, pe care ţi-o vor face curent medicii spitalului, aşa încât să poţi cunoaşte cât mai multe despre boala ta şi despre posibilităţile prezente şi de viitor pentru tratarea ei.
Dacă prin natura ta eşti meditativ şi ai mai multe întrebări decât răspunsuri cu privire la propria ta fiinţă, poţi găsi un bun confident în psihologul spitalului. Va fi bine pentru tine să afli în ce măsură îţi determină boala modul de a gândi şi cum să-i limitezi influenţa asupra gândirii tale. În acest sens vei avea nevoie de mult mai multă auto cunoaştere şi de un ghid priceput ca să nu te pierzi în labirintul propriului tău psihic.
Dacă simţi nevoia unui loc retras unde să poţi sta de vorbă cu o carte sau cu un prieten, îl vei găsi în curtea spitalului, printre frumoase aranjamente florale. Serile ţi le vei putea petrece în biblioteca centrului, care timp de câteva ore în fiecare seară devine locul de desfăşurare a unor activităţi de divertisment: concursuri de cultură generală, vizionări video sau TV, muzică. Tu însuţi poţi participa la organizarea diferitelor concursuri şi campionate, alături de cele trei educatoare care îţi vor accepta cu plăcere colaborarea. Aceste seri pot fi începutul unor prietenii de care să te bucuri de-a lungul multor ani.
Obosit după o zi plină, dar plăcută, poţi să te retragi în camera ta confortabilă pentru un somn odihnitor. Pe lângă toate aceste lucruri ce ţin în principal de dotarea spitalului, vei mai găsi aici o atmosferă deosebită, destinsă şi prietenoasă, creată de un personal care îţi înţelege vârsta şi mentalitatea. Mai mult decât orice altceva aş vrea să-ţi spun că acest spital este un loc în care destinul ţi se poate schimba în bine. Te poţi aştepta la îmbunătăţiri spectaculoase ale condiţiei tale fizice, care să-ţi aducă schimbări majore în viaţă. Dacă afirmaţiile mele ţi se par exagerate, să ştii că nu ţi-am spus nimic care să fie străin propriei mele experienţe.
Ai observat, prietene, cât de multe lucruri îţi stau la dispoziţie în acest spital?
Poate te întrebi, cum e firesc dealtfel, ce ai putea da în schimb. Nimic, în afară de mulţumire şi recunoştinţă. Dacă ai fost vreodată în acest spital, împărtăşeşte şi altora despre binele ce ţi-a fost făcut aici şi revino cu încredere. Dacă n-ai fost niciodată, vino fără teama de a fi dezamăgit. Până atunci, salutări din Buziaş!

Obiectivele noastre:

  • Diagnosticul şi evaluarea clinică şi paraclinică, adică stabilirea stadiului bolii, a prezenţei şi severităţii complicaţiilor la copiii şi tinerii cu diabet zaharat tip 1 (insulino dependent) şi la pacienţii cu hemofilie.
  • Ameliorarea terapiei pacienţilor cu diabet zaharat tip 1 şi cu hemofilie, prin adaptarea măsurilor terapeutice la statusul clinic al bolii.
  • Educaţia medicală, atât a copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat tip 1 cât şi a celor cu hemofilie, precum şi a familiilor lor, mijloc extrem de important în vederea însuşirii cunoştinţelor indispensabile pentru un control de calitate a bolii, ce durează întreaga viaţă.
  • Prevenirea şi tratamentul complicaţiilor şi sechelelor, induse în special de hemofilie, dar şi de îmbolnăvirea vaselor de sânge şi a nervilor (angiopatia şi neuropatia) din diabet.
  • Recuperarea locomotorie a handicapurilor articulare, osoase şi neurologice ce pot însoţi cele două boli şi altele a pacienţilor internaţi în compartimentul de recuperare.
  • Consilierea socio-profesională a pacienţilor.
  • Susţinerea psihologică şi materială a copiilor proveniţi din familii foarte sărace.
  • Crearea unei baze de cercetare ştiinţifică orientată spre aspectele epidemiologice, etiopatogenice clinice şi evolutive ale diabetului zaharat tip 1 şi hemofiliei.
  • Perfecţionarea unor medici şi asistenţi din toată ţara în managementul acestor afecţiuni.