Am plecat de la întrebarea următoare: Cum să ai o căsnicie sănătoasă în contextul unei boli cronice?


Obiectiv: Oferirea de suport, consiliere şi dezvoltare personală a persoanelor cu hemofilie căsătoriţi şi a partenerelor de viaţă în vederea creşterii calităţii vieţii prin integrarea acestora în programe educaţionale, psihosociale şi recreative.


Context: Hemofilia este o boală grea. Când nu este tratată corespunzător, articulaţiile devin sursa unor probleme permanente şi cu impact negativ asupra vieţii de zi cu zi a hemofilicului. De la integrarea şcolară la cea profesională şi de familie, persoana cu hemofilie are nevoie de suport şi susţinere. Pentru populaţia generală, etapa căsătoriei nu este lipsită de preocupări, griji, probleme sau fericire. Persoanele cu hemofilie întâmpină dificultăţi în alegerea partenerului de viaţă iar numărul celor care se căsătoresc este mic. Căsătoria este frumoasă dar nu este uşor să ajungi să fie aşa întrucât trebuie să munceşti pentru relaţia ta de cuplu. Hemofilicii asemeni altor persoane trec prin momente dificile iar momentele de boală şi stilul de viaţă, de multe ori fără un echilibru susţinut, se repercutează asupra propriei familii şi în special asupra cuplului. Căsătoria este alegerea unui stil de viaţă care depăşeşte orice limită de boală, rasă, etnie, religie, statut social, handicap sau credinţă. Printre situaţiile de dificultate cu care se întâlnesc cuplurile sunt: lipsa comunicării, partenerii nu se simt înțeleși, scăderea pasiunii sau lipsa acesteia, rutina sau plictiseală în cuplu, dezinteres sau indiferență față de partener, certuri dese pe lucruri importante sau mai puţin neimportante, activitatea sexuală redusă, probleme financiare, scăderea respectului, neîncrederea.
Chiar dacă bolnavii de hemofilie din România care sunt căsătoriţi sunt într-o condiţie medicală grea, dorim să creadă că pot avea o căsnicie fericită şi să-i provocăm să facă tot ce le stă în putinţă să ajungă la acest obiectiv alături de partener.

De ce o şcoală a hemofiliei pentru viaţa de cuplu?

  • pentru că, în prezent, familia este expusă intens presiunilor de boală, devalorizării şi destrămării;
  • pentru calitatea vieţii de căsnicie, care impactează întreaga familie, economia şi societatea;
  • să încurajăm o viaţă de familie sănătoasă şi cu căsnicii sănătoase
  • să aducem alinare şi vindecare acolo unde este cazul.

Obiective:

  • un timp dedicat promovării valorilor, priorităţii şi sănătăţii familiei;
  • înţelegerea şi conştientizarea ambilor parteneri de nevoile celuilalt;
  • un context în care fiecare cuplu căsătorit poate să îşi împrospăteze, energizeze şi să-şi îmbunătăţească mariajul.